The Barefoot Skateboarders - In Antwerp / InvitationOp Woensdag 20 September om 14 uur laten drie Indiase jongeren hun coolste tricks op een skateboard zien en dit op blote voeten in aanloop van Antwerp Skate Contest. De drie ‘Changemakers’ maken deel uit van een sociaal, cultureel economisch project. Terwijl de jongens in hun eigen dorp als ‘onrein’ gezien worden, gaf het skateboarden hen zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde. Nu zijn ze een voorbeeld voor de hele wereld.
Clip By 101 India.

Het tijdelijke skatepark aan de Jordaenskaai in Antwerpen staat een week voor het eigenlijke festival ter beschikking van skateboarders. Op woensdag 20 september komen de "Changemakers" uit India langs. De Duitse Ulrike Reinhard (uitgever, auteur en futurist) reisde al naar meer dan 100 landen, waar ze sprak met Nobelprijswinnaars -en genomineerden, politici, succesvolle ondernemers, activisten en internationaal erkende visionairen. Haar werk is gerelateerd aan de ‘netwerktheorie’, met het internet als basis. Ze houdt ervan om dingen op hun plaats te zien vallen en is ervan overtuigd dat verandering op grote schaal in landelijke gebieden alleen kan worden bereikt wanneer je er kinderen bij betrekt. In 2014 startte ze met ‘Janwaar Castle’.

Wat begon als een sociaal experiment – een skatepark in een afgelegen dorp in India – brak uit tot een ongelooflijk verhaal over verandering. Zowel op sociaal, cultureel economisch vlak. De kinderen in het dorp werden echte ‘changemakers’: rolmodellen voor hun omgeving. Het skateboarden gaf hen zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde. En nu zijn ze op weg om hun toekomst in eigen handen te nemen.

Ulrike nam drie jonge Indiase skateboarders mee naar Europa, twee van Janwaar – Arun (14) en Ramkesh (10) – en van Kovalam, Kerala – Sujin (16), om van hen nog betere ‘Changemakers’ te maken en zo andere kinderen die hun pad kruisen aan te moedigen hetzelfde te doen. De drie jongens wonen in kleine dorpjes in landelijke delen van het land, ver weg van alle soorten comfort. Zowel Arun als Ramkesh en Sujin behoren niet tot een kaste en worden dus als ‘onrein’ beschouwd. Skateboarden veranderde hun leven: het bracht hen naar school en bood hen nieuwe kansen. De drie jonge skaters werden een voorbeeld van verandering voor de hele wereld.

Het drietal reist onder andere langs Duitsland, Frankrijk, Spanje en België. Onderweg ontmoeten ze kinderen van hun leeftijd, wisselen ze hun ideeën uit, ontdekken ze een nieuwe wereld en verspreiden ze de skate-microbe. Deze reis maakt hen de helden van morgen.